Waarom je eenmanszaak omzetten naar een bv?
Ben jij benieuwd waarom het in sommige gevallen aan te raden is om je onderneming om te gaan zetten naar een besloten vennootschap? Om je hier meer informatie over te vertellen, zullen we hieronder kort stilstaan bij de belangrijkste voordat jij besluit om te gaan kiezen voor oprichten bv. Je wilt immers voorkomen dat je voorkomt een stamrecht bv op te gaan richten terwijl dit eigenlijk niet voor de hand ligt. Heb jij nog additionele vragen naar aanleiding van dit artikel? Vraag dit dan altijd aan een specialist.
Minder belasting betalen
Als je besluit om te kiezen voor oprichten bv, zul je minder belasting betalen dan een eenmanszaak. Hierbij is het wel goed om direct een nuance aan te brengen. Bij een eenmanszaak heb je namelijk recht op ondernemersfaciliteiten die je bij een besloten vennootschap niet hebt. Hierdoor zal in beginsel het belastbare bedrag een stuk lager zijn. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat bij een winst van 200.000 het omzetten richting een besloten vennootschap aan te raden is. Verdien jij minder? Dan is het aan te raden om een eenmanszaak te houden.
De aansprakelijkheid van een besloten vennootschap
Het grote voordeel van een besloten vennootschap is dat je zelf niet persoonlijk aansprakelijk bent. Gaat je onderneming failliet? Dan ben je bij een besloten vennootschap niet persoonlijk aansprakelijk, alleen met het vermogen van je onderneming. Om deze reden zie je steeds vaker dat bedrijven in risicovolle branches ervoor kiezen om voor oprichten bv te kiezen.
Aantrekkelijker om zaken mee te doen
Als we kijken naar zaken doen, zie je dat bedrijven liever zaken doen met een besloten vennootschap dan bijvoorbeeld met een eenmanszaak. De reden hiervoor is dat een eenmanszaak namelijk kleinschalig klinkt en in het algemeen niet voldoende liquide middelen heeft om bepaalde verplichtingen te voldoen. Door zaken te doen met een besloten vennootschap weet je direct dat een bedrijf groot is en voldoende geld heeft betaald om deze rechtsvorm tot stand te brengen. Daarnaast zijn de financiële stukken ook jaarlijks beschikbaar en gratis te raadplegen waardoor je kunt inzien hoe de financiële gesteldheid is van een bepaalde onderneming. Benieuwd hoe dit is met een bedrijf waarmee jij zaken doet? Online kun je de cijfers via de Kamer van Koophandel eenvoudig aanschaffen en inzien. Hierdoor weet je zeker dat je zaken doet met een bedrijf die voldoende geld heeft om je verplichtingen te voldoen.